Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

"Ασπίδα" προστασίας για όλους τους καταθέτες σηκώνει η Ευρωπαϊκή Eνωση

Οι καταθέσεις τους σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα είναι πλέον εγγυημένες μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ και μάλιστα ανεξαρτήτως νομίσματος, δηλαδή αν είναι π.χ. σε δολάρια ή ελβετικά φράγκα θα είναι εγγυημένο το ισόποσό τους σε ευρώ.


Ευρω-ασπίδα για τους καταθέτες
Και στην περίπτωση που χρεοκοπήσει κάποια τράπεζα στην Ευρωζώνη, οι καταθέτες θα αποζημιώνονται μέσα σε διάστημα μίας βδομάδας.

Οι Ελληνες τραπεζίτες χαρακτηρίζουν ως «άριστο» το μέτρο και υπογραμμίζουν ότι ήδη στην Ελλάδα -με νόμο του κράτους- το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων καλύπτει τους καταθέτες με το ποσό των 100.000 ευρώ, ανά δικαιούχο και ανά τράπεζα.

Παράλληλα, σημειώνουν ότι οι ελληνικές τράπεζες -όπως έχει παραδεχθεί και η τρόικα- έχουν δείξει ισχυρές αντοχές, παρά το γεγονός ότι τα δύο τελευταία χρόνια η χώρα περνάει μία βαθιά κρίση αξιοπιστίας.

«Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό και υγιές με υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και φερεγγυότητας», υπογραμμίζει με έμφαση κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος και συνεχίζει: Το μέτρο που υιοθετεί τώρα η ΕΕ εξασφαλίζει σε ευρωπαϊκό επίπεδο τους καταθέτες και αποταμιευτές».

Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος για την εσωτερική αγορά και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες Γάλλος επίτροπος, Μισέλ Μπαρνιέ, παρουσίασε σχετική πρόταση, προκειμένου «να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη» των πολιτών, των επιχειρήσεων και των αγορών στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Και αυτό επειδή διαπιστώθηκε πως είναι πολύ μεγάλοι οι γενικοί κίνδυνοι από έναν «τραπεζικό πανικό», όταν οι καταθέτες επιχειρούν να ανακτήσουν όλοι μαζί ταυτόχρονα τις καταθέσεις τους από μία τράπεζα.

Η Κομισιόν προτείνει να εναρμονισθούν οι εγγυήσεις καταθέσεων στις ευρωπαϊκές τράπεζες, πράγμα που θα επιτρέπει την αποζημίωση των καταθετών σε περίπτωση χρεοκοπίας της τράπεζας, μέχρις ενός ποσού.

Κατά τη διάρκεια της τραπεζικής κρίσης του 2008-2009 η ΕΕ είχε ανεβάσει επειγόντως το ανώτατο ποσόν (πλαφόν) αποζημίωσης στα 100.000 ευρώ.

Μόνιμη και διαρκής
Το μέτρο είχε υιοθετηθεί από όλες τις χώρες, με τη διαφορά ότι αυτή η εγγύηση είχε προσωρινό χαρακτήρα διάρκειας ενός έτους, που ανανεώνεται. Η σημερινή πρόταση προσφέρει στην εγγύηση αυτή μόνιμο και διαρκή χαρακτήρα.

«Σήμερα υπάρχουν στην Ευρώπη 40 διαφορετικά συστήματα αποζημίωσης των καταθετών», είπε ο κ. Μπαρνιέ. Εμείς θέλουμε την εναρμόνισή τους, με την επιβεβαίωση-δέσμευση ότι το επίπεδο εγγύησης των καταθέσεων θα είναι τα 100.000 ευρώ για όλο ανεξαιρέτως τον κόσμο και μάλιστα σε οποιοδήποτε νόμισμα βρίσκονται αυτές οι καταθέσεις δηλαδή όχι μόνο σε ευρώ». Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν η προθεσμία αποζημίωσης θα μειωθεί σε μία ακριβώς εβδομάδα έναντι ενός μηνός που είναι σήμερα.

Αξιόπιστο
Θα πρόκειται για ένα σύστημα τελείως αυτοματοποιημένο και αξιόπιστο διότι η σχετική πρόταση προβλέπει τη χρηματοδότησή του, προληπτικά και εκ των προτέρων απ’ όλες τις τράπεζες, εξήγησε ο κ. Μπαρνιέ. Η πλήρης εφαρμογή αυτής της πρότασης της Κομισιόν, εφόσον υιοθετηθεί από το συμβούλιο των υπουργών, θα ισχύσει από το 2012 ή το 2013 και εκτός των 27 κοινοτικών χωρών θα εφαρμόζεται και στη Νορβηγία, το Λίχτενσταϊν και την Ισλανδία.

Από τις εγγυήσεις των καταθέσεων εξαιρούνται τα δομημένα επενδυτικά ομόλογα και τα πιστοποιητικά χρέους.

Τέλος, ως προς τους επενδυτές που έχουν χρησιμοποιήσει επενδυτικές υπηρεσίες, η Κομισιόν στην ίδια πρότασή της προτείνει την επιτάχυνση της αποζημίωσης σε κάθε περίπτωση που η επενδυτική επιχείρηση δεν είναι σε θέση να επιστρέψει τις επενδύσεις εξαιτίας απάτης, διοικητικών ατασθαλιών, ή επιχειρηματικών σφαλμάτων.

Το ύψος της αποζημίωσης σ’ αυτή την περίπτωση προτείνεται να ανέλθει στα 50.000 ευρώ από τις 20.000 και οι επενδυτές θα αποζημιώνονται μέσα σε εννέα μήνες από την ημέρα που η επενδυτική επιχείρηση έχει κηρυχθεί σε πτώχευση.

Μ. Μπαρνιέ

Η Κομισιόν μελετά την παροχή εγγυήσεων και στο Ασφαλιστικό

Η Κομισιόν έχει αρχίσει να μελετάει, όπως ανακοίνωσε ο κ. Μπαρνιέ, τη βελτίωση του συστήματος παροχής εγγυήσεων στον ασφαλιστικό τομέα που θα προσφέρει προστασία στους καταναλωτές-ασφαλισμένους σε περίπτωση που η ασφαλιστική τους εταιρεία πτωχεύσει.

Οι εναλλακτικές λύσεις που βρίσκονται στο τραπέζι είναι είτε η χορήγηση μιας αποζημίωσης στον ασφαλισμένο είτε η διασφάλιση της συνέχισης του ασφαλιστικού του συμβολαίου με τη μεταφορά του σε άλλη ασφαλιστική εταιρεία. Η Κομισιόν θέλει και σε αυτό τον τομέα μια μίνιμουμ δέσμευση των κρατών-μελών για την προστασία των ασφαλισμένων.


ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ ONLINE