Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις για τη Βόρεια Κορέα

Οι ΗΠΑ θα επιβάλουν νέες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα, εξαιτίας της κρίσης μετά την βύθιση ενός Νοτιοκορεατικού πολεμικού πλοίου. Η ανακοίνωση έγινε από την Υπ.Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στη Νότιο Κορέα.


Η κα Κλίντον είπε ότι τα μέτρα έχουν ως στόχο την αγορά και την πώληση από την Πιον Γιάνγκ όπλων καθώς και την εισαγωγή πολυτελών αγαθών. Η κίνηση αυτή θα βοηθήσει στην αποφυγή της αύξησης πυρηνικού εξοπλισμού της.

Η διεθνής έρευνα αποδίδει ευθύνες στην Βόρεια Κορέα για την βύθιση του πολεμικού πλοίου παρόλο που η Πιον Γιανγκ αρνείται κάθε ανάμειξη.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας της σε διεθνές συνέδριο στη Σεούλ, η κα Κλίντον είπε ότι τα μέτρα θα αυξήσουν την ικανότητα της Ουάσινγκτον να «αποτρέψει την επέκταση του πυρηνικού εξοπλισμού της Βόρειας Κορέας, να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες που στόχο έχουν τη χρηματοδότηση εξοπλιστικών προγραμμάτων καθώς και να αποθαρρύνουν μελλοντικές προβοκατόρικες ενέργειες».

Στη συνέχεια υποστήριξε ότι τα μέτρα δεν έχουν στόχο το λαό της Βόρειας Κορέας αλλά την «κυβέρνηση η οποία είναι αποπροσανατολισμένη και έχει θέσει λανθασμένες προτεραιότητες».
Ο ανταποκριτής του BBC στη Σεούλ, John Sudworth μεταδίδει ότι τα μέτρα έρχονται ως τιμωρία στην επίθεση στο πλοίο.

Η κα Κλίντον δήλωσε ότι περίμενε από την Βόρεια Κορέα  ότι «θα έκανε τα αναγκαία βήματα για την αποδοχή της ευθύνης της για το συμβάν καθώς και να προχωρήσει σε αποπυρηνικοποίηση». Σε συνέντευξή της τόνισε «ξέρουν πολύ καλά ότι έχουμε κάνει αρκετές υποχωρήσεις τα τελευταία χρόνια στο θέμα της αποπυρηνικοποίησης της περιοχής της Βόρειας Κορέας και έχουν αθετήσει τις υποσχέσεις τους επανειλημμένα, περιμένουμε αυτή τη φορά να τις τηρήσουν. Στόχος μας η πλήρη και μόνιμη αποπυρηνικοποίηση της περιοχής».

Ο ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι η Πιον Γιάνγκ είναι απίθανο να ακολουθήσει τις προειδοποιήσεις της κας Κλίντον –έχει ήδη απορρίψει τις επικείμενες ναυτικές ασκήσεις ΗΠΑ-Νότιας Κορέας ως «επικίνδυνες».

Πηγή : BBC