Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Ενοχλημένη η Βόρεια Κορέα από τα «παιχνίδια πολέμου» ΗΠΑ-Νότιας Κορέας

«Οι προγραμματισμένες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ και η Νότιας Κορέας αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για την περιοχή» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πιον Γιανγκ


Περίπου 20 πλοία και υποβρύχια και 100 αεροσκάφη θα συμμετέχουν στην τετραήμερη άσκηση στην θάλασσα της Ιαπωνίας η οποία θα ξεκινήσει την Κυριακή.

Η Βορεία Κορέα τονίζει επίσης ότι οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ παραβιάζουν την έκθεση των Ην.Εθνών η οποία εκδόθηκε μετά τη βύθιση του Νοτιοκορεάτικου πολεμικού πλοίου.

Η Χίλαρι Κλίντον ανακοίνωσε τις κυρώσεις κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στη Νότια Κορέα.
Ο Γραμματέας των Ην. Εθνών βρίσκεται ήδη στην πρωτεύουσα του Βιετνάμ, Ανόι για να συμμετέχει σε συνάντηση των υπουργών εξωτερικών της περιοχής.

Στις στρατιωτικές ασκήσεις θα μετέχουν περίπου 8,000 προσωπικό και το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο George Washington γεγονός που προκάλεσε την έντονη κριτική από την αποστολή της
Βόρειας Κορέας η οποία αναφέρει σχετικά : «Η απόφαση να γίνουν στρατιωτικές επιχειρήσεις αποτελεί μέγιστο κίνδυνο για την ασφάλεια της περιοχής». Και συνεχίζει λέγοντας ότι «αν η Ουάσινγκτον και η Σεούλ ενδιαφέρονταν πραγματικά για την αποπυρηνικοποίηση της περιοχής, θα έπρεπε να ηγηθούν στην προσπάθεια διαμόρφωσης των συνθηκών για την επίτευξη του προγράμματος»

Στο Ασιατικό Φόρουμ που πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα του Βιετνάμ, Ανόι, συμμετέχουν εκπρόσωποι από τις χώρες Νοτιοανατολικής Ασίας, και από τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα, τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Πηγή BBC