Ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ-αλ-Ασσαντ και ο Βασιλιάς Αμπντουλάχ της Σαουδικής Αραβίας θα πραγματοποιήσουν κοινή επίσκεψη στο Λίβανο.
Είναι η πρώτη επίσκεψη του Ασσαντ στη χώρα από το 2005 όταν η Συρία αναγκάστηκε να αποσύρει τα στρατεύματά της μετά την δολοφονία του Πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι.
Οι δύο άνδρες ανησυχούν ότι οι εντάσεις μπορεί να αυξηθούν, αν όπως φημολογείται, το δικαστήριο των Ην.Εθνών καταγγείλει μέλη της οργάνωσης Χεζμπολάχ ως υπεύθυνους για τη δολοφονία Χαρίρι.
Η Χεζμπολάχ αποτελεί σημαντικό σύμμαχο της Συρίας στο Λίβανο ενώ ο Χαρίρι είχε σταματήσει τις επαφές με τη Σαουδική Αραβία. Ο γιός του Σααντ είναι ο σημερινός Πρωθυπουργός.
Ο Ασσάντ και ο Βασιλιάς Αμπντουλάχ θεωρούνται ως οι ενορχηστρωτές στην προσπάθεια για να δοθεί ένα τέλος στο πενταετή αποκλεισμό ο οποίος οδήγησε στο σχηματισμό μιας ενωτικής κυβέρνησης στο Λίβανο από τον περασμένο Νοέμβριο στην οποία μετέχουν μέλη της Χεζμπολάχ.
Ο ανταποκριτής του BBC στη Βυρητό αναφέρει ότι οι σχέσεις Λιβάνου και Συρίας είναι δυσχερής ιδιαίτερα μετά τον θάνατο του Ραφίκ Χαρίρι, τις ογκώδεις αντι-Συριακές διαδηλώσεις οι οποίες ακολούθησαν και τον τερματισμό της 29χρονης Συριακής στρατιωτικής παρουσίας τα οποία συνέβησαν το 2005.
Οι συνθήκες έχουν βέβαια βελτιωθεί από τότε, ο Σααντ Χαρίρι επισκέφθηκε τη Δαμασκό 2 φόρες ως πρωθυπουργός για συζητήσεις με τον πρόεδρος Ασσαντ βάζοντας στην άκρη τις κατηγορίες ότι η Συρία βρισκόταν πίσω από τη δολοφονία του πατέρα του. Τώρα, η επίσκεψη του Ασσάντ προχωρά ακόμα ένα βήμα στην ομαλοποίηση της κατάστασης.
Οι δύο ηγέτες αναμένεται να φτάσουν μαζί στη Βηρυττό και να συναντήσουν τον Πρόεδρο Σουλεϊμάν και στη συνέχεια θα μετέχουν σε γεύμα εργασίας με μέλη της κυβέρνησης.
Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα τεταμένο την περασμένη εβδομάδα καθώς ο αρχηγός της Χεζμπολάχ Σείχης Χασσάν Νασράλα αντέδρασε έντονα στις συνεχείς αναφορές ότι στη δίκη για τη δολοφονία Χαρίρι υπάρχουν ενδείξεις ότι θα κατηγορηθούν μέλη του Σιιτικής ισλαμικής ομάδας.
Ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχθεί κάποιο τέτοιο σενάριο κατηγορώντας τη δίκη ως πολιτική δίωξη και μέρος του «Ισραηλινού Σχεδίου». Αν παρόλα αυτά η καταγγελίες προχωρήσουν υπάρχουν φόροι για βιαία επεισόδια ανάμεσα σε Σιίτες και στους υποστηρικτές του Χαρίρι όπως συνέβη το 2008 συνεχίζει ο ανταποκριτής του BBC.
Ο Πρωθυπουργός Σααντ Χαρίρι δήλωσε ότι ελπίζει ότι η συνάντηση θα οδηγήσει σε μια «γενικευμένη σταθερότητα» ενώ ο ηγέτης της Χεζμπολάχ την περιγράφει ως «μια ευκαιρία να αναδειχθεί η ενότητα των Αράβων ενάντια στη συνομωσία που σκοπό έχει την αποσταθεροποίηση του Λιβάνου».
ΠΗΓΗ bbc