Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Ο Αφγανός ηγέτης Karzai δηλώνει ότι μέχρι το 2014 θα έχει τον πλήρη έλεγχο του Αφγανιστάν

Ο Αφγανός Hamid Karzai κήρυξε την έναρξη διεθνούς συνεδρίου στη Καμπούλ, ανανεώνοντας την πρόθεση του Αφγανιστάν να αποκτήσει αυτονομία και να μπορέσει να εξασφαλίσει την ασφάλεια του χωρίς εξωτερική βοήθεια μέχρι το 2014


Παραδέχτηκε ότι το Αφγανιστάν δεν έχει ακόμα κατορθώσει να αποκτήσει μια σταθερή κυβέρνηση.
Απευθύνθηκε σε ένα κοινό που αποτελούνταν από εκπροσώπους από 70 κράτη στη μεγαλύτερη συνάντηση βοηθείας που έχει γίνει στο Αφγανιστάν εδώ και τρεις δεκαετίες.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ζητούν διαβεβαιώσεις από τον Karzai ότι θα καταπολεμήσει τη διαφθορά και θα υποστηρίζει μια αξιόπιστη κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters  στο τελικό ανακοινωθέν του συνεδρίου θα αναφέρεται ότι θα πρέπει οι Αφγανικές δυνάμεις μέχρι το τέλος του έτους να έχουν αναλάβει υπό την κυριαρχία τους κάποιες περιοχές. «Οι Εθνικές Αφγανικές Δυνάμεις Ασφαλείας θα πρέπει να ηγηθούν στρατιωτικών επιχειρήσεων σε όλες τις επαρχίες μέχρι το τέλος του 2014»  θα αναφέρει σχετικά το ανακοινωθέν

Ο Karzai ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να αυξήσει κατά 50% την αναλογία της οικονομικής βοήθειας που δίνεται στο Αφγανιστάν.