Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Η BP διαψεύδει την απομάκρυνση του Γενικού της Διευθυντή

Η BP διαψεύδει δημοσιεύματα που θέλουν τον Γενικό Διευθυντή της να αποσύρεται από την εταιρεία καθώς κατάφερε την είσπραξη 7 δις δολαρίων από πωλήσεις κεφαλαίων (η μετοχή της εταιρείας αυξήθηκε) ποσό το οποίο θα διατεθεί για αποζημιώσεις από την χειρότερη διαρροή πετρελαίου στις ΗΠΑ


«Ο Γενικός Διευθυντής Tony Hayward, ο οποίος έχει επικριθεί για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την υπόθεση, είχε την πλήρη υποστήριξη του Δ.Σ. της εταιρείας και παραμένει στη θέση του», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της BP διαψεύδοντας δημοσίευμα των Times που ανέφερε ότι ο Γεν.Διευθυντής επρόκειτο να παραιτηθεί μέσα σε διάστημα 10 εβδομάδων.

«Μια τέτοια πώληση η οποία επιτεύχθηκε τόσο σύντομα θα πρέπει να απαλύνει αν όχι να εξορίσει οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με την ρευστότητα της εταιρείας» αναφέρει σημείωμα της JP Morgan ενώ προσθέτει ότι οι όροι της διαπραγμάτευσης φανερώνουν ευρωστία της εταιρείας και υπογραμμίζουν τη …αταίριαστο ανάμεσα στο τι μπορεί να πάρει από τα κεφάλαια του και τη χαμηλή τιμή της μετοχής της

Η αγοραστική αξία της BP έχει μειωθεί περίπου κατά 40% μετά την έκρηξη της 20ης Απριλίου η οποία στοίχισε τη ζωή σε 11 ανθρώπους και έστειλε τόνους πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού μολύνοντας τις ακτές και καταστρέφοντας τον τουρισμό και τις αλιευτικές βιομηχανίες της περιοχής.

Η BP σφράγισε την πηγή την περασμένη εβδομάδα επιτυγχάνοντας για πρώτη φορά μετά από 3 μήνες να σταματήσει τη ροή του πετρελαίου. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έδωσε χθες την άδεια στην εταιρεία να πραγματοποιήσει δοκιμές για άλλες 24 ώρες για την αντοχή του «σφραγίσματος» της πηγής.

Η απομάκρυνση του Hayward αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης μετά από μια σειρά λαθών των δημοσίων σχέσεων και αποτυχίας να σταματήσει η ροή του πετρελαίου στον Κόλπο.

Οι Times αναφέρονται σε ένα «στέλεχος» υπονοώντας τον Hayward, το οποίο θα πρέπει να παραιτηθεί ώστε να μπορέσει η BP να αμυνθεί σε μια πιθανή απειλή εξαγοράς της από την ExxonMobil ή την Royal Dutch Shell. Πολλοί περίμεναν ότι ο Hayward θα υπέβαλε την παραίτηση του τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο με επικρατέστερο αντικαταστατή του τον Robert Dudley ο οποίος έχει οριστεί από την BP ως υπεύθυνος για την αποκατάσταση του Κόλπου του Μεξικού.

Πηγή Reuters