Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Έρημοι οι εμπορικοί δρόμοι της Αθήνας

«Βουτιά» έως 50% καταγράφεται στα ενοίκια των εμπορικών καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας. Την ίδια στιγμή τα κλειστά (ξενοίκιαστα) μαγαζιά έφθασαν στο 20%. Δηλαδή, ένα στα πέντε δεν έχουν ενοικιαστή εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Οι έρημοι εμπορικοί δρόμοι και τα κλειστά καταστήματα αναγκάζουν τους αδιάλλακτους ιδιοκτήτες να βάλουν... νερό στο κρασί τους για να αποφύγουν ένα άδειο μαγαζί και την απώλεια εισοδήματος.

Η πρωτόγνωρη οικονομική ύφεση για τα ελληνικά δεδομένα σαρώνει στο πέρασμά της κανόνες που ήθελαν τους ιδιοκτήτες ακινήτων ρυθμιστές του «παιχνιδιού» για περισσότερα από τριάντα χρόνια.

Η τρέχουσα σκληρή οικονομική πραγματικότητα όμως τους έχει κάνει διαλλακτικούς, συνετούς και με μικρότερες απαιτήσεις σε σχέση με το παρελθόν.

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο αγοράς του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας και της ΠΟΜΙΔΑ, στο εμπορικό τρίγωνο που περιλαμβάνει τη Μητροπόλεως, την Αθηνάς και τη Σταδίου το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων ανήλθε στο 17,2% στα τέλη του 2009. Οι κεντρικοί δόμοι όπως είναι η Σταδίου, η Πανεπιστημίου, μέρος της Πατησίων και οι κάθετοι δρόμοι σε αυτούς - το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 16,3% και στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας στο 16,7%. Οι μειώσεις τιμών τείνουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο στην εμπορική πιάτσα και τα πρώτα δείγματα γραφής εντοπίζονται ακόμη και στους πιο κεντρικούς δρόμους της Αθήνας που μέχρι πρότινος οι ενοικιαστές έδιναν «χρυσάφι» για λίγα τετραγωνικά.

Η οδός Ερμού, ένας από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της Αθήνας, έχει μπει για τα καλά στο... μίζερο πνεύμα της εποχής αφού διαθέτει άδεια μαγαζιά, ενώ όσα παραμένουν ανοικτά οι μισθωτές έχουν προχωρήσει σε συμφωνία με τους ιδιοκτήτες τους για μείωση του ενοικίου.

Ο Γ. Λίτσας, διευθυντής εμπορικών ακινήτων της εταιρείας Δανός σε συνεργασία με την BNP Paribas Real Estate, υποστηρίζει ότι οι τιμές στο κέντρο της Αθήνας έχουν πέσει έως 7% στο πρώτο εξάμηνο του 2010 και στις υπόλοιπες εμπορικές περιοχές οι μειώσεις «άγγιξαν» το 10%. Προσθέτει ότι «οι τιμές σημείωσαν μεγάλη πτώση όταν το κατάστημα το νοίκιαζε τράπεζα. Οι διαπραγματεύσεις οδήγησαν έως και 30% πιο κάτω το μίσθωμα. Σε κάποιες περιπτώσεις έφθασε και στο 50%, αφού η απειλή της αποχώρησης έφερε σε δύσκολη θέση τον ιδιοκτήτη ο οποίος υποχρεώθηκε σε νέα συμφωνία».

Είναι χαρακτηριστικά τα πραγματικά περιστατικά που περιγράφει ο κ. Λίτσας.

Μία εταιρεία που διατηρούσε ολόκληρο όροφο στην οδό Δραγατσανίου αποφάσισε να τον εγκαταλείψει για να μειώσει τα κόστη της. Πλήρωνε 18.000 ευρώ τον μήνα και έφθανε τα 216.000 τον χρόνο. Η νέα στέγη της εταιρείας κόστισε 10.000 ευρώ τον μήνα και 120.000 ευρώ τον χρόνο και απέχει μερικά μέτρα από την πλατεία Συντάγματος.

Ακόμη, εταιρεία του χρηματοοικονομικού κλάδου μετακόμισε επί της οδού Ερμού για να γλιτώσει περισσότερα από 2.000 ευρώ τον μήνα και σε ετήσια βάση το όφελος ανέρχεται σε 24.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Δανός- BNP Paribas Real Estate, στην Ερμού το κόστος ενοικίασης ανά τετραγωνικό μέτρο κυμαίνεται πλέον από τα 110 και φθάνει έως τα 180 ευρώ.

Για παράδειγμα στην Τσακάλωφ το μίσθωμα μπορεί να ξεκινά από τα 70 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και να ανέλθει στα 100 ευρώ. Η οδός Κολοκοτρώνη εμφανίζεται λιγότερο ελκυστική σε σχέση με το παρελθόν αφού τα κλειστά καταστήματα αυξήθηκαν δραματικά. Η χαμηλότερη τιμή αρχίζει από 65 ευρώ και η υψηλότερη στα 110 ευρώ.

Πηγή ΗΜΕΡΗΣΙΑ ONLINE