Τη συγκρότηση Επιτροπής, η οποία θα επεξεργαστεί το νέο πολιτικό δόγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Δημητρης Δρούτσας σε συνέντευξη Τύπου.
Στην Επιτροπή θα συμμετέχουν στελέχη του Υπουργείου, Ακαδημαϊκοί, ενώ ιδιαίτερο ρόλο θα διαδραματίσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.
Αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, σημείωσε ότι τώρα πλέον η Ελλάδα έχει δείξει την πολιτική της βούληση και γι' αυτό οι πιέσεις δεν ασκούνται πλέον στη χώρα.
Ο κ. Δρούτσας επεσήμανε ότι η Ελλάδα επιδιώκει στενή συνεργασία με την Τουρκία, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει πλήρης σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Ο υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ακόμη ότι κανείς εταίρος δεν υποστήριξε την “άνευ όρων ένταξη” της Τουρκίας στην ΕΕ.
Χαρακτήρισε ''παράθυρο ευκαιρίας'' το δημοψήφισμα της Τουρκίας την περασμένη Κυριακή, λέγοντας ότι επιτρέπει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προχωρήσει, με πιο αποφασιστικές μεταρρυθμίσεις, για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, αλλά και σε άλλα θέματα, όπως την επίλυση του Κυπριακού.
Ο Δημήτρης Δρούτσας τόνισε πως το Κυπριακό παραμένει προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και αυτό, άλλωστε, σημαδοτότησε με την πρόσφατη επίσκεψή του στη Λευκωσία, αμέσως με την ανάληψη των καθηκόντων του ως υπουργού.
Σημείωσε ότι το Κυπριακό δεν περνά μια εύκολη φάση του, αναφέρθηκε, όμως, στη στενή συνεργασία και το συντονισμό που υπάρχει με την κυπριακή ηγεσία και τον πρόεδρο Χριστόφια.
Αναφερόμενος στο φαινόμενο της μετανάστευσης, είπε ότι «πέραν των διμερών εργαλείων, η Ελλάδα θα αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία που προσφέρει η ΕΕ στα θέματα των μεταναστών, ενώ ήδη ανέπτυξε σημαντικές πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση εκπόνησης συμφωνιών άμεσης επαναπροώθησης”, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το θέμα των μεταναστών. Ως προς τον κίνδυνο μεταφοράς των Ρομ από τη Γαλλία και την Ιταλία στην Ελλάδα, ο κ. Δρούτσας υπογράμμισε πως η χώρα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει “οποιοδήποτε ενδεχόμενο μετεγκατάστασης των Ρομ”.
Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αναφερόμενη στις προκλήσεις που θα απασχολήσουν την Ελλάδα, μίλησε για τη στρατηγική της διεύρυνσης με τη συμμετοχή της Ελλάδας, την στρατηγική του 2020 της ΕΕ - που θα αποτελέσει και τη μετεξέλιξη της στρατηγικής της Λισαβόνας- την αναθεώρηση των δημοσιονομικών, αλλά και την Λευκή Βίβλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναμένεται να δοθεί στην δημοσιότητα μέσα στις επόμενες εβδομάδες, από την οποία εξαρτάται και το μέλλον των δημοσιονομικών προοπτικών, η Κοινή Αγροτική Πολιτική κλπ.
ΠΗΓΗ skai.gr