Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Ο ιός Stuxnet χτύπησε το Ιράν

Αξιωματούχος του υπουργείου Ορυχείων και Μετάλλων του Ιράν τόνισε πως 30.000 υπολογιστές που ανήκουν στις μονάδες του υπουργείου έχουν μολυνθεί ήδη από τον κατασκοπευτικό ιό Stuxnet.

Όπως ανέφερε ο Μαχμούντ Αλβάιε το σύστημα ελέγχου της ιρανικής βιομηχανίας έχει κατασκευασθεί από τη Siemens και ο Stuxnet έχει σχεδιασθεί για να επιτίθεται σε τέτοια συστήματα και να μεταφέρει εμπιστευτικά στοιχεία στο εξωτερικό.

Πολλά υπουργεία έχουν όπως αναμένεται συστήσει κοινό στρατηγείο αντιμετώπισης για να καταπολεμήσουν τον «κατασκοπευτικό ιό» και να αποφύγουν επιπλέον ζημιές στα εμπιστευτικά βιομηχανικά τους δεδομένα και στην υποδομή της χώρας.

Κάποιες μέρες νωρίτερα υπήρχαν αναφορές πως ένας από τους στόχους του ιού ενδέχεται να ήταν ο πυρηνικός σταθμός στο Μπουσέχρ, στο νότιο Ιράν, ωστόσο δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Σημειώνεται ότι η Ατομική Οργάνωση του Ιράν διοργάνωσε αυτήν την εβδομάδα σεμινάριο για τη βελτίωση της άμυνας των δεδομένων της οργάνωσης στον κυβερνοχώρο, ιδίως από τον Stuxnet και να «εξερευνήσει τρόπους για την αφαίρεσή του».



ΠΗΓΗ newsbeast.gr