«Σχεδόν όλοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς τελικά να αθετήσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις», σημειώνουν σε άρθρο τους για τους κινδύνους των εθνικών χρεών οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.
Η βρετανική οικονομική εφημερίδα αναφέρει ότι οι ισχύουσες αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων καταδεικνύουν πιθανότητα πτώχευσης 90% εντός δεκαετίας. «Σαν ένα οικονομικό σουβλάκι, η Ελλάδα διατρυπάται από τις αγορές ομολόγων», προσθέτει χαρακτηριστικά ο συντάκτης της εφημερίδας.
Σημειώνεται ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου προσπάθησε με την πρόσφατη ευρωπαϊκή περιοδεία του να σαγηνέψει τόσο τους εταίρους της ευρωζώνης όσο και πιθανούς επενδυτές, επιμένοντας ότι δεν υπάρχει πιθανότητα χρεοκοπίας. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, η απειλή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών περί ανεπανόρθωτης ζημιάς για την ευρωζώνη σε περίπτωση ελληνικής πτώχευσης αμβλύνεται από το γεγονός ότι χώρες όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία χάνουν ήδη από μόνες τους την αξιοπιστία τους.
Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς σχολιάζουν ότι οι απώλειες διεθνώς στην αγορά ομολόγων έχουν αφήσει βαθιά σημάδια στον ψυχισμό των επενδυτών, χωρίς όμως τόσο οι επενδυτές όσο και οι ρυθμιστικές αρχές να έχουν κατανοήσει απολύτως τις συνέπειες της κρίσης.
Όπως εξηγεί η εφημερίδα, οι οικονομικές θεωρίες συνεχίζουν να βασίζονται στην προϋπόθεση ότι τα εθνικά χρέη των αναπτυγμένων χωρών δεν κρύβουν ρίσκο.
Αυτό σημαίνει ότι χώρες που θεωρούνται ασφαλείς, όπως μέχρι πρόσφατα η Ελλάδα, μπορούν να δανείζονται πολύ φθηνά, με τον κίνδυνο όμως να διαπιστώσουν ότι οι δαπάνες τους δεν είμαι βιώσιμες.
Σε ό,τι αφορά τις δραστικές περικοπές δαπανών από κυβερνήσεις, η εφημερίδα επικαλείται αναλυτή της Citigroup που έχει τονίσει ότι οι περικοπές αποτελούν μια βιώσιμη επιλογή μόνο εφόσον κοστίζουν λιγότερο για τους ψηφοφόρους από όσο θα κόστιζε μια πτώχευση. Τα τελευταία χρόνια, συμπληρώνουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, το κόστος μιας πτώχευσης έχει αποδειχθεί αμελητέο, καθώς οι κυβερνήσεις που υποχρεώθηκαν σε μια τέτοια κίνηση συχνά δανείζονταν ξανά από τις αγορές εντός μηνών.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, που αντιμετωπίζει την προοπτική διάθεσης τουλάχιστον του 7% των φορολογικών της εσόδων για την εξυπηρέτηση του χρέους της «σχεδόν για πάντα», η πτώχευση κάποια στιγμή θα φαίνεται ως ελκυστική επιλογή, σχολιάζουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.
«Ευτυχώς», συνεχίζει η εφημερίδα, «αυτό το σημείο δε θα έρθει πριν το τέλος της χρηματοδότησης από την ΕΕ και το ΔΝΤ το 2013. Έως τότε το ελληνικό χρέος ελπίζει κανείς ότι θα έχει μεταφερθεί από τις ευάλωτες τράπεζες σε εκείνους που είναι πρόθυμοι να στοιχηματίσουν υπέρ της ανάκαμψης, κάτι που σημαίνει ότι η πτώχευση δε θα έχει τις αλυσιδωτές συνέπειες που πστεύει ο κ. Παπακωνσταντίνου».
Όταν η Αθήνα τελικά κηρύξει κάποιου τύπου πτώχευση, καταλήγει το άρθρο των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, οι αγορές ομολόγων ίσως αρχίσουν να αντιμετωπίζουν τα εθνικά χρέη όπως συνέστηνε ο Ζορμπάς: «Ο άνθρωπος είναι ζώο. Αν είσαι σκληρός μαζί του σε σέβεται και σε φοβάται. Αν είσαι καλός, σου ξεριζώνει τα μάτια».