Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Οι 100 μέρες του Μαρινακη στον Ολυμπιακο

Εκατό ημέρες όπου δεν επέτρεψαν στο... ΔΝΤ να βάλει «χέρι» στον Ολυμπιακό λόγω της δεδομένης απόφασης του Σωκράτη Κόκκαλη για «σφιχτή» οικονομική πολιτική έπειτα από 17 χρόνια προσφοράς στην ομάδα. Η περσινή καταστροφική χρονιά για τον Ολυμπιακό μοιάζει πολύ μακρινή για τον πειραϊκό σύλλογο, καθώς όλες οι κινήσεις που έγιναν σε αυτές τις 100 ημέρες άλλαξαν άρδην την πορεία

Το αν θα φέρουν άμεσα αποτελέσματα θα φανεί στο χορτάρι. Η ουσία, όμως, είναι πως ο Ολυμπιακός έχει ήδη μπει σε μια νέα εποχή, έχοντας ως μεγάλο πρωταγωνιστή έναν άνθρωπο.Εκατό ημέρες όπου δεν επέτρεψαν στο... ΔΝΤ να βάλει «χέρι» στον Ολυμπιακό λόγω της δεδομένης απόφασης του Σωκράτη Κόκκαλη για «σφιχτή» οικονομική πολιτική έπειτα από 17 χρόνια προσφοράς στην ομάδα. Η περσινή καταστροφική χρονιά για τον Ολυμπιακό μοιάζει πολύ μακρινή για τον πειραϊκό σύλλογο, καθώς όλες οι κινήσεις που έγιναν σε αυτές τις 100 ημέρες άλλαξαν άρδην την πορεία του Ολυμπιακού.

Τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Οταν ο Βαγγέλης Μαρινάκης στις 18 Ιουνίου έχοντας ολοκληρώσει την ιστορική συμφωνία με τον Κόκκαλη ανέλαβε τον Ολυμπιακό είχε τονίσει πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να μετατρέψει μια ταλαιπωρημένη, «πληγωμένη» και αγωνιστικά διαλυμένη ομάδα σε ένα πανίσχυρο και πάλι σύνολο που θα μπορέσει να κυριαρχήσει ξανά. Μια επιχείρηση δύσκολη με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά και τον «νέο» στο χώρο του ποδοσφαίρου Μαρινάκη να γνωρίζει πως δεν υπάρχουν περιθώρια αποτυχίας.

Παρά τις δεδομένες δυσκολίες που υπήρχαν, τα σημαντικά εμπόδια που εμφανίστηκαν τόσο στον τομέα των μεταγραφών όσο και με τον αποκλεισμό-σοκ από την Ευρώπη, ο μεγαλομέτοχος της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ πέτυχε το απόλυτο στις πρώτες κρίσιμες 100 ημέρες στον Ολυμπιακό, εφαρμόζοντας από την πρώτη ημέρα που πήρε στα χέρια του τις τύχες του λαοφιλέστερου συλλόγου της Ελλάδας ένα πλάνο που «οχύρωσε» την ομάδα και του προσφέρει όλα τα εχέγγυα για να πετύχει τους στόχους του.

Εκατό ημέρες στις οποίες ο νέος μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού αφιέρωσε όλο του τον χρόνο στην ομάδα, επενδύοντας ένα ποσό που ξεπερνάει τα 80 εκατομμύρια ευρώ εν μέσω οικονομικής κρίσης και κόντρα στο «ρεύμα», έχοντας ως μεγάλο στόχο να δημιουργήσει τον δικό του Ολυμπιακό και να ξεκινήσει τη δική εποχή στο μεγάλο λιμάνι. Σαφέστατα 100 ημέρες είναι πάρα πολύ λίγες για να κρίνουν μια νέα διοίκηση, όμως αποτελούν ένα σημαντικό δείγμα της φιλοσοφίας και των στόχων που έχει ο Βαγγέλης Μαρινάκης για τον δικό του Ολυμπιακό.

«Αυτοί που ξέρουν ποδόσφαιρο»

Αναλαμβάνοντας τον Ολυμπιακό ο Βαγγέλης Μαρινάκης αλλά και οι άμεσοι συνεργάτες του, ως νέοι στο ποδόσφαιρο θέλησαν να έχουν δίπλα τους ανθρώπους που γνωρίζουν πολύ καλά το αντικείμενο και έχουν τόσο την πείρα όσο και τη γνώση για να βοηθήσουν την ομάδα. Οπως άλλωστε είχε τότε τονιστεί από τους ανθρώπους της νέας διοίκησης, «θα πρέπει να βάλουμε σε θέσεις κλειδιά ανθρώπους που ξέρουν το ποδόσφαιρο».

Κάτι που με την προηγούμενη διοίκηση δεν υπήρχε. Γι' αυτό και στις άμεσες κινήσεις του Μαρινάκη ήταν η ενεργοποίηση του Τάσου Μητρόπουλου στη θέση του γενικού αρχηγού, για να ελέγχει τα αποδυτήρια και να μην επιτρέψει να επαναληφθεί η περσινή χαοτική κατάσταση στου Ρέντη. Στη συνέχεια ήρθε και η συμφωνία με τον Ντάρκο Κοβάσεβιτς που ανέλαβε τεχνικός διευθυντής για να βοηθήσει στο κρίσιμο κομμάτι των μεταγραφών.

Δίπλα στα «δικά τους» παιδιά

Το πλάνο της προηγούμενης διοίκησης στηριζόταν αναγκαστικά σε πολλά από τα νέα παιδιά του Ολυμπιακού. Η απόφαση, άλλωστε, του Κόκκαλη να «κλείσει» την κάνουλα με τα χρήματα και να πάει σε πολιτική ΔΝΤ, αν δεν προέκυπτε νέος επενδυτής, οδηγούσε αναγκαστικά στην αξιοποίηση των «πιτσιρικάδων» του Ολυμπιακού.

Ο ερχομός του Μαρινάκη και η αλλαγή πολιτικής για τις μεταγραφές και την ισχυροποίηση της ομάδας έθεσαν πολλούς από τους νεαρούς παίκτες του Ολυμπιακού εκτός ομάδας. Ο Μαρινάκης, πάντως, έδειξε έμπρακτα την πίστη του στη νέα γενιά του Ολυμπιακού, καθώς ασχολήθηκε προσωπικά με το μέλλον τους, φροντίζοντας να πάνε δανεικοί σε ομάδες όπου θα έχουν χρόνο συμμετοχής και θα μπορέσουν να επιστρέψουν καλύτεροι.

Για αυτό και όλοι οι «πιτσιρικάδες» που πήγαν δανεικοί πέρασαν πρώτα από το γραφείο του Μαρινάκη για να τους εξηγήσει το σκεπτικό του και να τους εκφράσει την ελπίδα του ότι σε λίγα χρόνια ο Ολυμπιακός θα μπορεί να στηρίζεται στη γενιά των «δικών του» Ελλήνων παικτών.

Η παρουσία Κόκκαλη

Μπορεί η εποχή Κόκκαλη να έλαβε τέλος στον Ολυμπιακό, όμως ο Μαρινάκης θέλησε να έχει δίπλα του τον επί 17 ολόκληρα χρόνια ισχυρό άνδρα της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ, που άλλωστε παραμένει μέτοχος με 15% στο σύλλογο. Ο Κόκκαλης έμεινε πρόεδρος του Ολυμπιακού, προσφέροντας στον Μαρινάκη την πείρα του από ένα χώρο που τώρα μαθαίνει διεξοδικά ο 43χρονος εφοπλιστής.

Το «μπαμ» με τον Ριέρα

Οταν ο Μαρινάκης πήρε τα ηνία του Ολυμπιακού, γνώριζε πως θα έπρεπε να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να ενισχύσει ουσιαστικά την ομάδα, που είχε τρανταχτές απουσίες στο ρόστερ της. Με γρήγορες κινήσεις η νέα διοίκηση μπόρεσε να καλύψει άμεσα τις βασικές ανάγκες της ομάδας με καλούς και κυρίως ελεύθερους παίκτες (Μοντέστο, Ιμπαγάσα, Ρόμενταλ), ώστε να έχει μεγαλύτερη άνεση και λιγότερη πίεση για να κινηθεί στη συνέχεια με στόχο το μεταγραφικό «μπαμ», το οποίο ήταν απαραίτητο για πολλούς λόγους.

Αυτό ήρθε με τη μεταγραφή του Αλμπερτ Ριέρα, με την οποία ο Βαγγέλης Μαρινάκης απέδειξε πως είναι αποφασισμένος να δημιουργήσει ένα ισχυρότατο σύνολο, δίνοντας το ποσό των 25 εκατ. ευρώ συνολικά για τέσσερα χρόνια για να ντύσει στα ερυθρόλευκα τον Ισπανό αστέρα.

Ηταν η πρώτη φορά από τις 18 Ιουνίου που ο Μαρινάκης... αθετούσε το λόγο του, μιας και τότε είχε δηλώσει πως δεν θα προχωρήσει σε πανάκριβες μεταγραφές που θα προκαλέσουν τον κόσμο. Ηταν, βέβαια, μια μεταγραφή που εκτόξευσε στα ύψη τη δημοτικότητά του στον κόσμο του Ολυμπιακού.

Αφεντικό ο Βαλβέρδε

Στην πρώτη μεγάλη κρίση, με τον αποκλεισμό από την Ευρώπη, ο Μαρινάκης ενήργησε άμεσα απολύοντας τον Λίνεν, που έτσι κι αλλιώς δεν τον κάλυπτε, και προσλαμβάνοντας τον «εκλεκτό» του Ερνέστο Βαλβέρδε. Ο Ισπανός ήρθε με ηγεμονικό συμβόλαιο στον Ολυμπιακό και πήρε τα «κλειδιά» της ομάδας, με τον Μαρινάκη να δηλώνει δημόσια πως «ο Βαλβέρδε είναι το αφεντικό στην ομάδα».

Ο μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού δεν αρκέστηκε στις δηλώσεις, αλλά έκανε πράξη τα λόγια του. Οι εισηγήσεις του Βαλβέρδε στο μεταγραφικό τομέα έγιναν πράξη και οι παίκτες που ζήτησε ήρθαν στον Ολυμπιακό, την ώρα που αποχωρούσαν όσοι δεν υπολόγιζε, για να μπορέσει -όπως ήθελε- να δουλέψει με μικρό ρόστερ.

Φινάλε με αστέρια!

Το δεύτερο «τσουνάμι» των μεταγραφών πραγματοποιήθηκε από τον ερχομό του Βαλβέρδε και μετά με τον Ολυμπιακό να αποκτά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα παίκτες που προορίζονταν από τον Ισπανό για την ενδεκάδα. Ο μεγάλος Πάντελιτς ήρθε στον Ολυμπιακό όπως και οι Νέμεθ, Φουστέρ και Ουρτάδο, με τους «ερυθρόλευκους» να συμπληρώνουν 14 μεταγραφές το καλοκαίρι!



ΠΗΓΉ sentragoal