Υψηλά ποσοστά αποδοχής διατηρεί ο Μπαράκ Ομπάμα στην Ευρώπη, παρόλο που δημοτικότητά του παρουσιάζει ελαφρά πτώση συγκριτικά με πέρυσι, καθώς εγείρονται αμφιβολίες σχετικά με πτυχές της εξωτερικής πολιτικής του. Οι Ευρωπαίοι επιδοκιμάζουν τον Ομπάμα σε ποσοστό 78%, βάσει της ετήσιας έρευνας Transatlantic Trends που φέρνει επίσης στην επιφάνεια την αυξανόμενη απογοήτευση της Τουρκίας από την Ευρώπη και της ΗΠΑ και τη στροφή της προς την Ανατολή.
Η δημοσκόπηση -που διενεργήθηκε τον Ιούνιο σε 11 χώρες της Ευρώπης, την Τουρκία και τις ΗΠΑ- καταδεικνύει πως παρόλο που η υποστήριξη της αμερικανικής γνώμης στο πρόσωπο του Μπαράκ Ομπάμα έχει διολισθήσει, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ακόμη πολλούς θαυμαστές στην Ευρώπη.
Πάνω από τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων στην Ευρώπη δήλωσαν ότι εγκρίνουν τους χειρισμούς του Μπαράκ Ομπάμα στη διεθνή σκηνή -αντίθετα μόλις ένα τέταρτο των Αμερικανών μοιράζεται την ίδια άποψη.
Ο Ομπάμα παραμένει σαφώς πιο δημοφιλής από τον προκάτοχό του Τζορτζ Ο.Μπους. Η έρευνα εμφανίζει έναν ευρέως δημοφιλή πρόεδρο με το 78% των Ευρωπαίων να επιδοκιμάζουν την πολιτική του, τη στιγμή που πέρυσι η δημοτικότητά του έφτανε το 83%.
Η μείωση συνδέεται με ανησυχίες για την πολιτική που ακολουθεί ο Ομπάμα σε θέματα όπως το Ιράν και το πυρηνικό του πρόγραμμα, όπως προκύπτει από την ετήσια έρευνα του German Marshall Fund στις ΗΠΑ, δεξαμενής σκέψης που προωθεί τη διατλαντική συνεργασία, και της Compagnia di San Paolo, ερευνητικό κέντρο στο Τορίνο της Ιταλίας.
Η Τουρκία στρέφεται στην Ανατολή
Εμφανής είναι, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, και η αυξανόμενη απογοήτευση της Τουρκίας από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και η αλλαγή κατεύθυνσης της χώρας προς την Ανατολή και τον αραβικό κόσμο.
Στην έρευνα του 2004 περισσότερο από το 70% των Τούρκων είχαν δηλώσει ότι η ένταξη στην ΕΕ θα είναι καλή για τη χώρα, ενώ στη φετινή έρευνα το ποσοστό έπεσε στο 38%.
Αντίθετα, ο αριθμός των ερωτηθέντων που πιστεύουν ότι η Τουρκία πρέπει να συνεργαστεί στενότερα με τις χώρες της Μέσης Ανατολής για τα διεθνή θέματα και όχι με τις ΗΠΑ ή την ΕΕ διπλασιάστηκε και έφτασε το 20% το 2010. Μόλις το 6% των Τούρκων να πιστεύουν ότι η χώρα πρέπει να συνεργαστεί με την Ουάσινγκτον.
Μεταξύ των Τούρκων η δημοτικότητα του Μπαράκ Ομπάμα έπεσε από το 50% που ήταν το 2009 στο 28% το 2010.
«Σε σχέση με πέρυσι οι Τούρκοι είναι λιγότερο πεπεισμένοι ότι το ΝΑΤΟ είναι σημαντικό, ενδιαφέρονται λιγότερο να ενταχθούν στην ΕΕ, ενώ είναι και λιγότερο πιθανό να δηλώσουν ότι η χώρα τους μοιράζεται τις ίδιες αξίες με τη Δύση» αναφέρουν οι συντάκτες της έρευνας.
Ενδιαφέροντα σημεία της έρευνας
* Το 65% των ερωτηθέντων στην Ευρώπη εγκρίνουν την πολιτική του Μπαράκ Ομπάμα έναντι της Ρωσίας.
* Αν και οι ηγέτες απέτυχαν να καταλήξουν σε μία θεμελιώδη συμφωνία για το κλίμα αφότου ο Ομπάμα ανέλαβε καθήκοντα στο Λευκό Οίκο, το 61% των Ευρωπαίων εγκρίνουν τις προσπάθειές του στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
* Οι Ευρωπαίοι είναι δυσαρεστημένοι με το ευρώ, αλλά υποστηρίζουν περισσότερο την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μόνο το 38% των ερωτηθέντων σε 11 χώρες δήλωσε ότι το ευρώ ήταν καλό για την οικονομία, ενώ ποσοστό 63% θεωρεί ότι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση βοηθά την οικονομία.
Για την οικονομία
Στο μέτωπο της οικονομίας, παρά τις εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ για την πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί για την ανάκαμψη από την οικονομική κρίση, οι περισσότεροι ερωτηθέντες, το 54% των Αμερικανών και το 58% των Ευρωπαίων, δηλώνουν ότι οι σχέσεις μεταξύ τους είναι καλές.
Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στη Γαλλία (60%), τη Γερμανία (53%) και την Ισπανία πιστεύουν ότι η είσοδός τους στο ευρώ έβλαψε την οικονομία των χωρών τους.
Παράλληλα, το 57% των Ευρωπαίων δήλωσαν ότι οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπισε η Ευρώπη θα πρέπει να ενδυναμώσουν τη δέσμευση για μία πιο ισχυρή ΕΕ, ενώ το 63% δήλωσε ότι η ΕΕ είναι ωφέλιμη για την οικονομία των χωρών τους, παρόλο που δεν είχαν την ίδια άποψη για το ευρώ.
ΠΗΓΗ in.gr