Μπορεί να ήταν παγωμένη αλλά στα σταθερά εδάφη της οι εργολάβοι έχτιζαν τεράστιες εργατικές κατοικίες και όχι μόνο. Σήμερα όμως το φαινόμενο του θερμοκηπίου έχει αλλάξει τα δεδομένα. Προκαλεί καθίζηση των εδαφών και πονοκεφάλους όχι μόνο στους εργολάβους, αλλά κυρίως στους ανθρώπους που νοιάζονται για το φυσικό περιβάλλον ολόκληρης της Ρωσίας.
Το 60% του ρωσικού εδάφους είναι μόνιμα παγωμένο. Υπολογίζεται ότι μόνο στο υπέδαφος ολόκληρης της Δυτικής Σιβηρίας είναι αποθηκευμένοι 80 δισεκατομμύρια τόνοι μεθανίου. Και αυτό δεν είναι καλό, επειδή ως γνωστόν όσο περισσότερο μεθάνιο εκλύεται στην ατμόσφαιρα, τόσο εντείνεται το φαινόμενο του θερμοκηπίου, με αποτέλεσμα να ξεπαγώνουν μεγαλύτερες εκτάσεις, ενισχύοντας το φαύλο κύκλο της ατμοσφαιρικής επιβάρυνσης.
Η επίδραση του στο φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι πλέον 20 φορές μεγαλύτερη από αυτή του διοξειδίου του άνθρακα. Οι πάγοι λιώνουν, νέες λίμνες και βάλτοι δημιουργούνται, ενώ από το έδαφος εκλύεται όλο και περισσότερο μεθάνιο. Το γεγονός επιβαβαιώνουν και οι δορυφορικές φωτογραφίες. Μήνα με τον μήνα νέες λίμνες δημιουργούνται καθώς οι πάγοι υποχωρούν. Είναι σχετικά εύκολο να φανταστεί κανείς τη διαδικασία που προηγείται: ο ήλιος θερμαίνει το έδαφος, λιώνει τον πάγο και δημιουργεί λόμνες που όσο μεγαλώνουν απελευθερώνουν ολοένα και περισσότερο μεθάνιο.
Οπως επισημαίνει ο καθηγητής βιολογίας του πανεπιστημίου Tomsk της Μόσχας Sergey Kirpotin, «Αυτοί οι βάλτοι αποτελούν απόδειξη ότι η αστάθεια του κλίματος εντείνεται και ότι εισερχόμεθα σε εποχές μεγάλης αβεβαιότητας». Η επιστημονική ομάδα που έχει αναλάβει να ερευνήσει τις διαστάσεις του φαινομένου περπατούν σε «πολύ μαλακά εδάφη» έδαφος. Περπατούν στην βαλτωμένη πλέον ρωσική τούνδρα και παίρνουν δείγματα νερού μέσα από βαλτώδεις λίμνες.
Ο Sergey Kirpotin λέει χαρακτηριστικά «κατά τη γνώμη μου είναι αργά για τη λήψη αποφάσεων από τα κυβερνητικά κέντρα... Τη στιγμή που μιλάμε η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει. Δεν μπορούμε να την σταματήσουμε. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να τη καθυστερήσουμε».
ΠΗΓΗ skai.gr