Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

«Τα μαζεύει» o Νταβούτογλου

«Τα μαζεύει» ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας περί Casus Belli, μετά και τα δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο περί άρσης της «απειλής πολέμου», αν και εφόσον η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια. Με έναν περίτεχνο τρόπο, που παραπέμπει στα «μεν δε αλλά» της οθωμανικής διπλωματίας, ο Αχμέτ Νταβούτογλου συνδέει την άρση της «απειλής πολέμου» με κινήσεις αμοιβαιότητας εκ μέρους της Αθήνας.

Σε συνέντευξή του, που έδωσε στο τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό NTV, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, επεσήμανε ότι η Τουρκία δεν θα κάνει μονομερές βήμα για αυτό το θέμα.

Εξέφρασε, ακόμη, την πεποίθηση, ότι «οι θέσεις της Ελλάδας για την Τουρκία και της Τουρκίας για την Ελλάδα θα μεταβληθούν με εκατέρωθεν βήματα». Ο κ. Νταβούτογλου συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει καμία διαφωνία με τη στρατιωτική ηγεσία επί του συγκεκριμένου ζητήματος. Η αναφορά και μόνον του υπουργού στη στρατιωτική ηγεσία καταδεικνύει πως, αντίθετα με τις δικές του δηλώσεις, οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις της περασμένης εβδομάδας θα πρέπει να προκάλεσαν και αντιδράσεις εκ μέρους του τουρκικού Γενικού Επιτελείου. «Δεν υπάρχουν δύο εξωτερικές πολιτικές - μία του στρατού και μία της κυβέρνησης» έσπευσε να δηλώσει ο κ. Νταβούτογλου ενδεχομένως για να «εξορκίσει» πιθανές αντιδράσεις ή αντιδηλώσεις εκ μέρους του στρατεύματος, σημειώνουν με περίσκεψη διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα καθώς και παράγοντες του Υπουργείου Άμυνας, κύκλοι που υποδέχθηκαν προ ημερών με μεγάλη καχυποψία τα δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο περί «άρσης του Casus Belli».

Όσον αφορά στο νέο αναθεωρημένο μυστικό Σύνταγμα (;), το οποίο θα εγκριθεί από τη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας τον Οκτώβριο, στη νέα προσέγγιση εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας δίνεται περισσότερη έμφαση στο όραμα παρά στην απειλή, σύμφωνα με τον κ. Νταβούτογλου. «Στο παρελθόν, σε χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ρωσία και η Συρία, υπήρξαν σοβαρά προβλήματα, αλλά τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία σημαντική αλλαγή και οι σχέσεις με την Ελλάδα είναι ηπιότερες».

ΠΗΓΗ zougla.gr