Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Το φοινικόδασος της Πρέβελης δέν υπάρχει πια

Το φοινικόδασος της Πρέβελης στη χαράδρα πάνω από την σπάνιας ομορφιάς παραλία νότια της Κρήτης, στο νομό Ρεθύμνου δεν υπάρχει πιά.

Έγινε στάχτη από την πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα μέσα στο φοινικόδασος και επεκτάθηκε γρήγορα λόγω του δυνατού αέρα. Αυτός ήταν και ο λόγος που αδυνατούσαν να επέμβουν και εκεί τα εναέρια μέσα για την κατάσβεσή της και τη μάχη με τις φλόγες έδιναν πεζοπόρα τμήματα της πυροσβεστικής, εθελοντές  και κάτοικοι της περιοχής, αλλά δεν κατάφεραν να περισώσουν το δάσος. 

Η φωτιά στο Φοινικόδασος στις 5 το απόγευμα ετέθη υπό μερικό έλεγχο και οι άνδρες της πυροσβεστικής δημιουργούν αντιπυρικά μονοπάτια ώστε να ελεχθεί απόλυτα, σε περίπτωση αναζωπύρωσής της.

Η φωτιά αν και απείλησε το μοναστήρι της περιοχής τη γνωστή Μονή Πρέβελη, άλλαξε πορεία με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ζημιές στον ιστορικό αυτό τόπο.

Αυτή την ώρα, βρίσκονται στην Πρέβελη, 27 πυροσβεστικά οχήματα με 60 άνδρες και από τους τρεις νομούς της Κρήτης. Την πυροσβεστική υπηρεσία Ρεθύμνου βοηθούν τα κλιμάκια Μοιρών και Πύργου από Ηράκλειο, Βρυσών και Καντάνου από Χανιά.

Τα χωριά Γιαννιού και Ροδάκινο κινδύνευσαν σοβαρά και εκκενώθηκαν τουριστικές μονάδες, αλλά ευτυχώς τόσο οι δυνάμεις πυρόσβεσης όσο και η αλλαγή κατεύθυνσης του αέρα έσωσαν στο παρά πέντε σπίτια και αγροτικές εγκαταστάσεις.

Στα καμένα μέχρι αυτή την ώρα συνυπολογίζονται ελαιώνες και ζώα, αλλά όπως είναι φυσικό η καταμέτρησή τους είναι τούτη την ώρα αδύνατη.



ΠΗΓΗ NEWS247