Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Η ελληνική διατροφή προστατεύει από τον καρκίνο του δέρματος

Η ελληνική διατροφή προστατεύει και από τον καρκίνο του δέρματος. Ερευνα Ισραηλινών επιστημόνων έδειξε ότι οι αντιοξειδωτικές ουσίες των τροφίμων που καταναλώνονται στη Μεσόγειο αποτελούν ασπίδα κατά του μελανώματος.


Επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, με επικεφαλής τη δόκτορα Νίβα Σαπίρα, διεξήγαγε έρευνα σχετικά με τις ευεργετικές ιδιότητες που μπορεί να προσφέρει η μεσογειακή διατροφή στον οργανισμό μας. Τα ευρήματα της μελέτης λοιπόν έδειξαν ότι τα ποσοστά ατόμων που υποφέρουν από μελανώματα σε χώρες της Μεσογείου είναι πολύ μικρότερα σε σχέση με αυτά στη Βόρεια Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι οι κάτοικοι των μεσογειακών χωρών εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο.

Αυτό συμβαίνει επειδή, σύμφωνα με την καθηγήτρια, τα αντιοξειδωτικά και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που περιέχονται σε τροφές όπως το ελαιόλαδο, το ψάρι, το γιαούρτι, τα φρούτα και τα λαχανικά, που τα βρίσκει κανείς στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες, προετοιμάζουν καλύτερα τον οργανισμό μας για την έκθεση στον ήλιο. Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι η ηλιακή ακτινοβολία προκαλεί οξείδωση στα μόρια του δέρματος. Οπως όμως δήλωσε χαρακτηριστικά η δρ Σαπίρα, «αν προετοιμάσεις το σώμα σου σωστά με όλα τα απαραίτητα αντιοξειδωτικά, η ζημιά στο δέρμα μπορεί να μειωθεί», ενώ διευκρίνισε ότι η ηλιακή ακτινοβολία δεν είναι επιζήμια μόνο για το δέρμα μας αλλά και για το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Σύμφωνα με τα προαναφερθέντα στοιχεία, η ειδικός στο σχετικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «Daily Mail» παροτρύνει τον κόσμο να τρέφεται… ελληνικά! Για να αποδείξει πόσο σημαντικά είναι τα αντιοξειδωτικά για τον ανθρώπινο οργανισμό, κατά τη διάρκεια της έρευνας χώρισε εθελοντές σε δύο ομάδες προσφέροντας στους μεν ρόφημα με αντιοξειδωτικά στοιχεία και στους δε αναψυκτικό. Τα άτομα της πρώτης ομάδας ύστερα από δύο βδομάδες πεντάωρης καθημερινής έκθεσης στον ήλιο παρουσίασαν 50% μικρότερη ποσότητα οξειδωτικών στοιχείων στο αίμα τους.

Για να είναι αποτελεσματικότερη ωστόσο η ευεργετική δράση των συγκεκριμένων τροφίμων η επιστήμονας προειδοποιεί ότι πρέπει παράλληλα να παίρνουμε μέτρα και στην παραλία φορώντας αντηλιακό και καπέλο!.