Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Δημοψήφισμα στην Καλιφορνια για την αποποινικοποίηση ή όχι της μαριχουάνας

Σε δημοψήφισμα για τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών καλούνται οι κάτοικοι στην Καλιφόρνια στις 2 Νοεμβρίου.
Ειδικότερα οι Καλιφορνέζοι καλούνται να ψηφίσουν για την αποποινικοποίηση ή όχι της μαριχουάνας και εαν η απόφασή τους είναι θετική τότε σύμφωνα με τον καθηγητή του Χάρβαρντ Τζέφρει Μίρον θα πράξουν πολύ σωστά αφού η νομιμοποίησή της συμφέρει από οικονομικής άποψης.


"Όλα τα ναρκωτικά θα πρέπει να νομιμοποιηθούν παγκοσμίως", αναφέρει ο Μίρον, από τη μαριχουάνα, το LSD μέχρι και τη κοκαΐνη.
Όπως υποστηρίζει ο καθηγητής, με τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών ουσιών θα μειωθούν οι δαπάνες της κυβέρνησης σχετικά με ενέργειες που αφορούν την απαγόρευση αυτών, θα εξοικονομηθούν δηλαδή γύρω στα 41,3 δις δολάρια ανά έτος. Από αυτά , τα 25.7 δις δολάρια θα καταβληθούν στις κρατικές και τοπικές κυβερνήσεις, ενώ τα 15.6 δις δολάρια θα χρησιμοποιηθούν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Μεταξύ άλλων, ο καθηγητής τονίζει ότι η νομιμοποίηση των ναρκωτικών θα αποδώσει φορολογικά έσοδα της τάξεως των 46,7 δις δολαρίων ετησίως,  με τη προϋπόθεση ότι τα ναρκωτικά θα φορολογούνται όπως το αλκοόλ και τα τσιγάρα. Μάλιστα, από αυτά τα χρήματα τα 8.7 δις θα προέρχονται από τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας και τα 38 δις από τις υπόλοιπες ναρκωτικές ουσίες.
Υποστηρίζει σθεναρά δε την άποψη ότι οι δρόμοι δεν θα γεμίσουν με εθισμένους που θα ψάχνουν σα τρελοί ναρκωτικά, αφού όπως επισημαίνει "οι καταναλωτές αγοράζουν ήδη νόμιμα ναρκωτικές ουσίες όπως η καφεΐνη, η νικοτίνη και το αλκοόλ" τονίζοντας ότι και τώρα "όπως βλέπετε δεν είμαστε όλοι εθισμένοι σε αυτές τις ουσίες ενώ μπορούμε άνετα να τις προμηθευτούμε".
Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι οι επειδή οι εν λόγω ναρκωτικές ουσίες είναι παράνομες,  είναι επικίνδυνες και χαμηλής ποιότητας και δεν προσφέρουν κάποια φορολογικά έσοδα στο κράτος ενώ θα μπορούσαν.
Έτσι, η νομιμοποίηση τους θα συμβάλλει και στη γεφύρωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού.
Από την άλλη πλευρά, όσοι εναντιώνονται στη νομιμοποίηση της μαριχουάνας υποστηρίζουν ότι τα ναρκωτικά θα μετατρέψουν τη Καλιφόρνια σε έναν λαό τεμπέληδων. Ωστόσο, παρά τις αντιδράσεις, για αρκετές εταιρείες η νομιμοποίηση των ναρκωτικών  είναι μια τεράστια ευκαιρία, ένα σημαντικό άνοιγμα σε μια νέα αγορά.
ΠΗΓΉ news247.gr