Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

«Φύλλο πορείας» για 50.000 δημόσιους υπαλλήλους

Γραφειοκρατία, ελλείψεις στον κρατικό μηχανισμό και μετατάξεις δημιουργούν μια εικόνα αποσύνθεσης στον δημόσιο τομέα, με τους υπαλλήλους να βρίσκονται σε αναβρασμό εν αναμονή των συγχωνεύσεων και των καταργήσεων των διαφόρων υπηρεσιών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα», περισσότεροι από 50.000 υπάλληλοι έχουν πάρει ή αναμένεται να λάβουν έως τα μέσα του 2011 το δρόμο της μετάταξης. Στις νομαρχίες, 17.000 υπάλληλοι αναμένουν τα «φύλλα πορείας» για να μετακινηθούν υποχρεωτικά προς τις νεοσύστατες περιφερειακές αυτοδιοικήσεις και τους δήμους.

Επίσης, περισσότεροι από 20.000 υπάλληλοι των δημοτικών επιχειρήσεων και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), που θα καταργηθούν με τον «Καλλικράτη» μόλις αναλάβουν οι νέες αυτοδιοικητικές αρχές, θα υποχρεωθούν να εργαστούν σε διαφορετικές υπηρεσίες.

Σε περίπου 5.000 υπολογίζονται οι υπάλληλοι που θα κληθούν να στελεχώσουν τις επτά υπό σύσταση κρατικές διοικήσεις, ενώ περισσότεροι από 700 υπάλληλοι αναμένουν στο ακουστικό τους μετά την ψήφιση του «νόμου Πάγκαλου» για τη συγχώνευση ή την κατάργηση φορέων του Δημοσίου και περίπου 2.500 υπάλληλοι των ΔΕΚΟ (1.000 του ΟΣΕ και 1.480 της Ολυμπιακής) μετατάσσονται από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ολυμπιακής, η μετάταξη του προσωπικού της οποίας δεν έχει ολοκληρωθεί περίπου ενάμιση χρόνο μετά την ψήφιση του Ν. 3717/08, με αποτέλεσμα το δημόσιο να καταβάλλει τις αποδοχές σε περίπου 1.500 εργαζομένους οι οποίοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον να μεταταγούν και δεν συνταξιοδοτήθηκαν.

Η ίδια διαδικασία αναμένεται να ακολουθηθεί και για περίπου 1.000 εργαζομένους του ΟΣΕ, οι οποίοι θα μετακινηθούν κυρίως στους ΟΤΑ.

ΠΗΓΗ newsbeast.gr