Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Η Βρετανια προετοιμάζεται για ψηφιακό πολεμο

Στο τοπ-5 των απειλών για την εθνική ασφάλεια της χώρας συµπεριέλαβε χθες τις κυβερνοεπιθέσεις η βρετανική κυβέρνηση, ανακοινώνοντας µια νέα Εθνική Στρατηγική Ασφαλείας ενόψει της σηµερινής Αναθεώρησης της Στρατηγικής Αµυνας και Ασφάλειας – στην οποία αναµένεται να παρουσιαστούν σηµαντικές περικοπές των αµυντικών δαπανών και µείωση των παραγγελιών σε ό,τι αφορά τον στρατιωτικό εξοπλισµό.

Σύµφωνα µε τη νέα στρατηγική ασφαλείας, οι κυβερνοεπιθέσεις (επιθέσεις µέσω Διαδικτύου από κρατικές ή µη κρατικές οµάδες κατά των δικτύων και των υπηρεσιών της χώρας) είναι µαζί µε την τροµοκρατία, τις διακρατικές συρράξεις, τις φυσικές καταστροφές και την πιθανότητα µιας πανδηµίας γρίπης οι µεγαλύτερες απειλές για την ασφάλεια της Βρετανίας· απειλές πιο σοβαρές από µια άνοδο του οργανωµένου εγκλήµατος ή την πιθανότητα να δεχθεί η Βρετανία επίθεση από άλλο κράτος µε χηµικά, βιολογικά ή πυρηνικά όπλα.

Η κυβέρνηση συνασπισµού του Ντέιβιντ Κάµερον φιλοδοξεί να µειώσει το τεράστιο δηµοσιονοµικό έλλειµµα του 11% χωρίς να πλήξει το στρατιωτικό κύρος της χώρας στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Ηδη όµως δέχεται επικρίσεις για τα σχέδιά της να µειώσει κατά 7-8% εντός της ερχόµενης τετραετίας τον αµυντικό προϋπολογισµό, που ανέρχεται φέτος στα 36,9 δισεκατοµµύρια λίρες. Η επικέντρωση σε µη συµβατικές απειλές όπως οι κυβερνοεπιθέσεις, θα χρησιµοποιηθεί – εκτιµούν οι αναλυτές – ώστε να δικαιολογηθούν οι µειώσεις σε «µεγάλες» στρατιωτικές παραγγελίες.

Οι περικοπές
Οι συνολικές περικοπές δαπανών που σχεδιάζει η κυβέρνηση Κάµερον πρόκειται να ανακοινωθούν από τον υπουργό Οικονοµικών αύριο, είναι όµως ήδη γνωστό πως πρόκειται για το σκληρότερο πακέτο µετά τον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο: κάποια υ πουργεία αναµένεται να δουν τον προϋπολογισµό τους να µειώνεται έως και κατά 25% εντός τετραετίας.

ΠΗΓΉ madata.gr