Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Στις 22 Οκτωβρίου θα μάθουμε αν θα χρειαστούν νέα μέτρα το 2011

Στις 22 Οκτωβρίου θα μάθουμε αν θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα και αν το Μνημόνιο θα πρέπει να οδηγηθεί σε δομικές αλλαγές για να μπορέσει η Ελλάδα να «αντέξει» τα δημοσιονομικά μέτρα εξόδου από την κηδεμονία.

Χθες στις Βρυξέλλες οι εκπρόσωποι τύπου της Επιτροπής ξεκαθάρισαν ότι το έλλειμμα, και πάλι, αναθεωρείται προς τα «πάνω» αποφεύγοντας να επιβεβαιώσουν ως ποσό το 15,1% του ΑΕΠ (δηλαδή την αύξησή του κατά περίπου 4 δισ. ευρώ).

Ανήγγειλαν επιδρομή κοινοτικών ελεγκτών έως τις 22 Οκτωβρίου. Τότε ανακοινώνεται από την Eurostat το έλλειμμα και το χρέος σε κάθε κράτος μέλος.

Τότε ξεκινούν τα «δύσκολα» για την Ελλάδα. Τα στοιχεία θα πρέπει να αξιολογηθούν από τους «κοινοτικούς» έως τις 15 Νοεμβρίου που φτάνει η Τρόικα στην Αθήνα για την τελική αξιολόγηση, να γίνει εκ νέου αναθεώρηση του Μνημονίου, για να οριστικοποιηθεί ο προϋπολογισμός του 2011 που θα κατατεθεί στις 18 του ίδιου μήνα στη Βουλή.

Άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο για αλλαγές στο Μνημόνιο. Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωνε προ ημερών ότι νέα μέτρα για το 2010 δεν θα ληφθούν (καθησυχάζοντας ότι η επίπτωση της αναθεώρησης θα είναι μικρή στον φετινό προϋπολογισμό).

Η αλήθεια είναι, λένε στελέχη της ΕΕ, ότι είναι κατανοητό πως νέα μέτρα το 2010 δύσκολα θα «αντέξει» η ελληνική οικονομία αλλά και η κοινωνία. Ετσι, αναζητείται λύση που θα «βγάλει» την Ελλάδα και τις Βρυξέλλες από τη δύσκολη θέση.



ΠΗΓΗ newsbeast.gr