Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Σήμερα τα εγκαίνια της ιστορικής έκθεσης για τον Χίτλερ

Σήμερα εγκαινιάζεται επίσημα, η πρώτη έκθεση για τον Φύρερ, στο Γερμανικό Ιστορικό Μουσείο του Βερολίνου, που θα διαρκέσει μέχρι και τις 6 Φεβρουαρίου.



Η έκθεση έχει τίτλο «Ο Χίτλερ και οι Γερμανοί: Λαϊκή κοινότητα και Έγκλημα», και επιχειρεί να δώσει απάντηση στο ερώτημα πώς ο Αδόλφος Χίτλερ, κατάφερε να οικοδομήσει και να διατηρήσει μέχρι τέλους την μεγάλη του λαϊκή αποδοχή στη Γερμανία.
 Μπορεί η Γερμανία να μετρά ατέλειωτες εκθέσειςγια το Ολοκαύτωμα, το Τρίτο Ράιχ και τη ναζιστική προπαγάνδα, όμως η ίδια η εικόνα του Χίτλερ παραμένει μέχρι και σήμερα το δυσκολότερο ταμπού.
   
Μάλιστα, οι διοργανωτές επέλεξαν επίτηδες μικρότερες εικόνες του Χίτλερ αντί για τεράστιους πίνακες, καθώς φοβούνταν μην στήσουν για δεύτερη φορά μνημεία του Φύρερ μπροστά στους Γερμανούς. Παράλληλα, επέλεξαν να μη εκθέσουν προσωπικά αντικείμενα του Αδόλφου, καθώς ήθελαν να αποφύγουν να χαρακτηριστεί η έκθεση ως «φόρος τιμής» στο Φύρερ.
 Τα εκθέματα εκτείνονται από τις «κιτς» απεικονίσεις της εποχής του πολέμου μέχρι τις μετέπειτα αναγνώσεις του φαινομένου Χίτλερ στη γερμανική κοινωνία -φτάνοντας μέχρι πρόσφατα εξώφυλλα γερμανικών εντύπων, για να δείξουν την πορεία που πέρασε η εικόνα του Φύρερ στη γερμανική συνείδηση σε φάσμα επτά δεκαετιών.